joi, 15 aprilie 2010

Ne nastem ingeri si murim demoni; sau povestea Autostivuitorului


Legătura dintre prima parte a titlului postării, și cea de-a doua, nu este foarte elocventă, dar mi s-a părut că în acest titlu pot să adun o expresie pe care am născut-o într-o clipă de inspirație :P, cu cea mai mare gafă a anului (foarte probabil), interpretarea personală pe care unul dintre acționarii de la FC Dinamo (C. Borcea) a dat-o Crezului, la un Botez, unde era naș. Faptul că ne naștem îngeri este destul de elocvent dacă ne uitam la fețele atât de senine și de luminoase ale bebelușilor, atunci cand râd ei sunt sinceri și bucuroși cu adevărat, râd cu inima, iar atunci când plang, o fac tot din inimă. Rezultă așadar că ei au o sinceritate apropiată de cea divină, nu știu să mintă, și asta este angelic. Cu cât înaintăm însă în viață ajungem să nu ni se mai pară că adevărul merită toată importanța, și descoperim că minciuna, înșelăciunea, este o unealtă amuzantă la început, și astfel descoperim și partea ascunsă a Lunii, iar aceasta ne atrage tot mai mult.
Titlul postării nu este regulă sau axiomă, nu este implacabil din punct de vedere moral sau etic, ori al raportului nostru direct cu religia. Pur și simplu, faptul că putem gândi ceea ce nu este adevărat ca fiind posibil ne plasează într-o stare de continuă posibilitate de a alege între alb și negru, sau între adevăr și neadevăr. Numind minciuna - neadevăr - se vede mai bine opoziția sa față de adevăr.
Ceea ce a făcut Borcea la acel Botez este în esență exprimarea unui neadevăr (cea de-a doua variantă, că ar fi analfabet, desi foarte posibilă, rămâne încă nedemonstrată), dar și exprimarea a ceea ce poate să nască starea de depărtare de adevăr, necunoașterea și ignoranța naște monștri, iar autostivuitorul (mai corect în limba română - motostivuitorul) este o mașinărie destul de monstruoasă dacă nu este folosită pentru scopul ei inițial.
Necunoașterea din minte a Crezului (chintesența dogmatică a creștinismului) și, mai grav, inserarea unei expresii de tip mecanic în acest simbol al credinței creștine, formează o poveste tristă din care s-a născut o celebră de acum expresie: Autostivuitorul, celebritate pe care a avut-o și încă o are Lucifer, demonul care s-a născut înger. Și Borcea, ca și noi ceilalți (majoritatea) am fost botezați, dar diferența este că nouă ni s-a spus o poveste despre Atotțiitorul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu