27 Februarie, anul 274, în orasul Nisus, localizat în Serbia de azi, se naşte Constantin, fiul împărătesei Elena, numit astfel după tatăl său. Ajunge Împărat al Impeiului Roman, şi cu toate că se botează doar pe patul de moarte, cu botez semi-arian, are o influenta decisivă asupra viitorului creştinismului, prin edictul din Milano (pe atunci numit Mediolanum) din 313, prin care acordă libertate creştinismului. Având în vedere faptul că până atunci creştinii erau prigoniţi de aproape 3 secole, această decizie este justificativă petru sanctificarea Împăratului Roman. Numele de Constantin, provine din limba latină, de la numele Constans, care înseamnă, stabil, constant, ferm.
August 1946. Suntem la câţiva ani după război, lumea încearcă să îşi revină, undeva într-un sat din Sibiu, unii oameni se acomodează cu pacea, alţii cu pierderea celor dragi. O parte din bărbaţii s-au întors de "pe front" de unde soţiile sperau să se întoarcă vii. Vara este căduroasă, pe atunci nu exista expresia, "încălzire globală" iar toată lumea lua acest fapt ca fiind dat de Dumnezeu. După o zi de muncă în căldura oamenii merg la casele lor mulţumiţi. 13 Mai 1947, într-o familie din Rîu Sadului, se naşte un băiat, numele nu i-a fost ales deja, singura posibilitate a acestor oameni de a cunoaşte dacă cel ce se va naşte va fi băiat sau fetiţă era bazată pe superstiţii legate de geometria burticii femeii însărcinate, sau de faptul că acesta nu s-a născut la timp, deşi aici părerile sunt împărţite, unii spunând că fetele nu vor să se nască aşa devreme, alţii, dimpotrivă acuzându-i de acest lucru pe băieţi. Cea mai comună modalitate de alegere a numelui în acea perioadă era căutarea celei mai apropiate sărbători şi alegerea numelui sfântului din această sărbătoare. 21 Mai, ziua în care se sărbătoresc Sfinţii Constantin şi Elena, este la doar 8 zile distaţă, aşadar copilul este botezat Constantin.
8 Martie 1984. Mă nasc eu, al 4-lea prunc al familiei, dar primul băiat. Cel mai probabil suntem în postul Paştelor, nu sunt foarte multe sărbători ale sfinţilor apropiate de această dată. Părinţii aleg numele de Constantin, la fel ca al tatălui. Aceasta este pe scurt povestea numelui pe care îl port, dar care are o istorie de aproape două milenii.
ADEVARAT. SA NE TRAIESTI.
RăspundețiȘtergere