joi, 19 noiembrie 2009

Feeling alive



One of my best friends almost got run over by a car this morning on the cross walk. When he told me the story I was thinking about the show on Discovery, called ”Seconds from Disaster”, probably for him it was less than a second from disaster, but he managed to see the car in the last moment and put his hands on the side of the car and made a little jump back, as the car braked and stopped 3 feet after the cross walk. The good thing about this is that it happened just 30 feet from the emergency room so this may explain why the driver was speeding on the cross walk while another car was stopped to let him cross the road. She had a very good excuse too, as she was in a hurry to get to classes. There are many thing we think about when we are doing our daily routine and crossing a road through the cross walk shouldn't be unsafe, but this experience has made me realise that we always need to stay focused and trust only our eyes before engaging in any type of action that has a potential danger. Most of all this type of experience makes you feel alive, you don't have time to see your whole life in front of your eyes, like they say in the movies, you just react as good as you humanly can in those circumstances. There are actually two ways you can get out from this type of situation, you either feel alive, or you don't.

vineri, 30 octombrie 2009

Un subiect tabu


OK, recunosc, în momentul în care m-am apucat să scriu acest blog nu aveam încă un titlu pentru el, așa că să nu vă imaginați că eram foarte sigur ce o să aștern pe hârtie mai jos. De fapt aveam o idee pe care o țineam de mult înăuntru și pe care doream să o exprim, aceea a modului în care plecăm. Modul în care omul pleacă este de cele mai mutle ori un subiect tabu, de aceea și mie îmi este destul de greu să scriu despre acest lucru, însă dacă acest gând m-a găsit trebuie să îl exprim. De fapt prin rândurile acestea nu exprim neapărat un gând ci mai mult o întrebare, cel mai probabil retorică. Cum e mai bine să plecăm sau cum își dorește fiecare dintre noi să plece? Folosesc acest ”eufemism” plecare, pentru că, cuvântul moarte este prea puternic și nu prea reușim să îl asimilăm atât timp cât în sângele nostru pulsează viața. Îmi aduc aminte la un moment dat în timpul facultății predica unui coleg dintr-un an mai mic, cu o morfologie de călugăr, care predica în genul Savonarola, și care a început în timpul predicii să repete în timp ce bătea cu pumnul în pupitru: moarte, moartea, moartea. Am uitat toate celelalte idei din predica lui, dar nu am putut uita acest moment. Am ascultat sute de predici de-a lungul anilor, și doar câteva momente mi-au rămas în memorie, printre care și acesta. Nu l-am considerat atunci foarte potrivit, ba chiar exagerat, dar faptul că mi-a rămas în memorie mă face acum să folosesc acest cuvât plecare, ca substitut al cuvântului care nu menajează pe nimeni.
Așadar întrebarea pe care doresc să o adresez, este cum e mai bine să plecăm, anunțând din timp sau fără de știre. E mai bine să pleci cu un avion sau o mașină, care ajung la o altă destinație decât cea inițială? sau să pleci de pe patul unei lungi așteptări, în urma descoperirii unei călătorii pe care trebuie să o efectuăm fie că ne dorim sau nu acest lucru? iar marea majoritate dintre noi nu ne dorim această călătorie, pentru că nu suntem pregătiți, pentru că nu știm care va fi destinația noastră. Desigur, din punct de vedere spiritual, e mai bine să fii pregătit pentru această călătorie, dar din punct de vedere uman avem probleme în a accepta acest destin. Oare putem vreodată să spunem că suntem pregătiți pentru această călătorie? Ce sentimente trec prin inima celui care face această călătorie, când, dintr-o dată, se trezește pe noua direcție a vieții, care nu-l mai duce orizontal, ci vertical, undeva, și ce sentimente sunt în inima celui care știe că peste un an sau 2 luni ori 2 zile va face această călătorie? Cu cât este mai pregătit cel din urmă de ceea ce îl așteaptă la destinație? Deși la această ultimă întrebare pare foarte probabil să răspundem că este foarte pregătit față de primul, aproape fiecare om a trecut printr-o experiență de frică, ce l-a făcut să promită că dacă va evita acestă călătorie va deveni alt om, și totuși majoritatea, odată ce frica trece, redevin cei din trecut, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, și uită, sau încearcă să uite de acea apropiere de un destin diferit. De ce ne temem să vorbim despre această călătorie din moment ce fiecare dintre noi e sigur că aceasta va veni, la fel cum vine în fiecare lună factura la curent? Tocmai pentru că știm că odată cu această călătorie nimic nu va mai fi la fel, toate lucrurile de care ne-am atașat aici pe pământ vor rămâne în urmă iar această călătorie o facem singuri. Dacă viața este o fugă de singurătate, iar moartea este o cursă împotriva comuniunii, faptul că ne găsim la mijlocul acestei lupte ne face să realizăm că această călătorie are o destinație diferită de toate celelalte dinainte. Omul se teme să o plece în această călătorie, pentru că nimeni nu a reușit să plece de mână cu celălalt, nici măcar Romeo și Julieta, ci fiecare pleacă singur pe acest drum. Dacă am reuși să aflăm care sunt trăirile celui care se află în fața călătoriei și totuși o duce la capăt, nu cele ale celor aflați în apropierea ei, dar care reușesc să nu plece în această călătorie, am putea să spunem poate cine e mai fericit, cel care știe data la care trenul acestei călătorii va pleca, sau cel care este luat prin surprindere și realizează ca într-un vis că se află singur în acest tren ce duce spre infinit.
p.s. - recomand cartea ”Oscar și Tanti Roz” de Eric Emmanuel Schmitt, celor care doresc să aprofundeze aceste idei.

duminică, 27 septembrie 2009

De ce sunt americanii bătuți în cap



Pentru că dacă ești american și nu ai studiat niciodată IT, nu vei știi niciodată ce e ăla USB, și dacă vrei să folosești în America e-mailul pentru a printa un atach, nu vei putea folosi yahoo-ul la lucru, că ai parole peste tot instalate pentru o zonă de confort cât mai restrânsă și care devinde de-a dreptul inconfortabilă...explicitez

Mă duc azi să printez un document la front desk. Știu de data trecută că nu prea se împacă ei cu USB-ul sau ”UBS”-ul cum îl numesc ei, așa că sunt liniștit că voi putea printa de pe e-mail documentul. Domnișoara îmi sugerează să îi trimit pe e-mailul de la lucru documentul, în momentul în care constat cu stupoare că yahoo-ul este blocat. Zis și făcut, mă duc înapoi, însă documentul nu era încă în inbox, conform aceleiași doamne, atunci, pentru că văd usb port-ul existent în unitatea centrală, propun să aduc hard drive-ul personal extern ca să rezolvăm problema. Totul părea OK. Numai că la întoarcere, o altă doamnă este la birou...și când îi arăt hard-drive-ul negru de la HP, parcă i-am arătat pisica neagră, se uită la el cam speriată și îmi explică faptul că bossul ei nu este de acord ca ea să conecteze niciun alt device la calculator. Mi se pare aproape o glumă și încerc să îi explic că e ok, dacă ea nu stie cum să procedeze, o să îmi ia 30 secunde să dau crtl+p și totul e ok, însă pare mai stabilă pe poziție decât îmi imaginam, și renunț. Celelalte paișpe calculatoare de la front desk, în mod bizar nu au port usb. (suntem în secolul XXI), șa că mi se sugerează să folosesc calculatorul din zona pentru clienți și să printez de acolo pentru că documentele vor merge direct la un printer de la consierge. Numai că acest calculator nu are decât funcția de a deschide ferestre windows, nu poți intra în niciun fișier, deci hard drive-ul redevine nefolositor. Totuși acesta nu are restricție pentru yahoo mail, așa că printez de aici documentul care nu se deschide în niciun format normal, ci într-o nouă fereastră windows, și pentru că are o formă mai deosebită, câteva cuvinte sunt ciuntite.

Cam asta a fost experiența pe care o văd definitorie pentru modul de a gândi al americanilor. Dacă nu au studiat ceva nu au deloc curiozitate sau ingeniozitate ori inventivitate. În toată povestea de azi cea mai comică mi s-a părut fața lor când au văzut hard drive-ul...de neprețuit.


marți, 18 august 2009

Who am I?

This questions is proabily the hardest question to ask yourself, and get a straight and right answer. Allmost nobody knows who he is in this life, and has to wait for the afterlife to find out the answer for this question. But some people manage to find out at least paratially the answer, some get it pretyy right, and some don't. We can see this from people's face expresion. Usually peoaple who don't know who they are, make the question face often and their life is marked by this question. Some people seem to know who they are, but they are just hidding the questions and that makes things even worst.
As for me I still need to figure out who I am. There are moments, many moments when I am a dreamer, I believe everything will be allright and all is great, then come moments when I have no ideea what to do with my future, and my life, then another moments when I am thinking at this two sides of me and don't know wich is more real than the other. Tomorrow morning I will e a breakfast trainee server in BHC (USA), at night I will be trainee for High Dining Room service. In between shifts I will swim, dive off the diving board, (I am not such a good swimer), I would play tennis as well, but I don't think I'll find a partner for the game. From Thursday to Sunday I work 4 triples, so like 14 hours everyday. When I am going back home I will work for ZIP Travel, and get ready for my wedding. I studied theology. I like all kinds of music, I like to dance. My fiancee and I are together for 6 years. I lived the last 4 out of 5 summer in USA. I also worked as taxi driver, pedicab driver, electric cable assistant, auto cars magazine editor.
All this different parts of my life don't look like a puzzle that actually makes sens, so there are a lots of question marks still to be answered. Where do i fit best? how good am I at doing some tihngs, or how bad? I wish I could see myself sometimes and analize the things I do, so this is definetly a lack of confidence, and sign of the many questions that are running in my head at the moment. This is the first blog I am wrigint in the USA, after nearly 2 months of hard and pleasent work, and it's not really about life here, but aout the questions that traveling can rise.
I am not expecting to actually gain anything by writing down this questions but at least i let them out, maybe in the empty spot they left i can gat some answers someday. But that isn't sure as well, it's still a question.

miercuri, 17 iunie 2009

OMEGALFA (2003)



Plecat cu mâinile sub cap

Rămân în noaptea amintirii.

Nu pot şi nici nu vreau să scap

Din lanţurile grele ale durerii.

......................

Mă înfăşor în zalele de fier

Mumificând şi inimă şi trup şi tot,

Să mă topesc sub ele-aş vrea! Să pier!

Să râd plângând aş vrea să pot!.

......................

Căci noaptea de visuri coşmar s-a făcut

Şi stelele cad de pe boltă în mare,

Iar luna-ntre norii grei a dispărut

Plăpândă, uimită, pierdută în depărtare.

......................

O muzică divină îmi cânta în urechi,

Acum se aud doar acorduri lugubre

Ce-mi poartă gândul prin cimitirele vechi,

Printre morminte, cruci şi umbre.

.....................

E-o noapte de chaos devastator

Ce smulge firele vieţii strivite,

E chaosul slut şi ne-ndurător

Însetat de imaginea mutelor morminte.

...................

Parca-r vrea să înghită în gura-i de foc

Toate stelele, sorii şi tot universul,

Să le inunde în apocalipticul potop

Ce-i va încununa succesul.

.....................

Un râs sinistru şi haotic

Răsare din pieptul lui înfierat,

Când chipu-i devine tot mai despotic

Iar trupul foarte-ntunecat.

.....................

În agonie durerea-l sugrumă

Extazul însă i se vede-n privire

Din tot universul de foc el adună

Moarte, durere şi nenorocire.

....................

Şi toate simţurile amuţesc

Când oglinzile cerului aruncă foc

Pe un pământ de-acum grotesc,

Trecut prin sabie şi foc.

....................

Un furnicar cuprins de teamă

E falnicul pământ de-altădat’

Cel ce-n univers nu avea seamăn

În gheara morţii-i sfărâmat.

.....................

O moarte ruşinoasă îl apasă,

Durerea cruntă îl sugrumă,

Iar cei ce-şi făceau din el casă

Spun rugăciunea cea din urmă.

.......................

Dar glasul lor e-nnăbuşit

În piepturile goale de aramă,

Căci timpul lor e-aproape de sfârşit

Şi spaţiul de sub ochi li se destramă.

......................

E întuneric linişte şi vid

Şi-o ultimă dâră de fum se pierde în noapte

E-atât de calm, şi-un vânt rece candid,

Trăieşte-n universul fără moarte.

joi, 28 mai 2009

6 ANI


  Atât a trecut de când suntem împreună, nu știu dacă e mult sau puțin, dar această aniversare este motiv să îmi aduc aminte momentele frumoase petrecute împreună în acești 6 ani. Aceștia au fost cei mai frumoși ani din viața mea de până acum, ani ai devenirii, ai transformării și ai maturizării. Ani de tinerețe exuberantă, studenție plină de prieteni și de seri în care te vegheam adormind în timp ce scriam lucrări de seminar la calculator. Seri în care îmi pregăteai cafea și cornulețe, zile de naștere când surprindeai pe toata lumea cu delicatesele pregătite sau pur și simplu toate zilele în care îmi umpli cu dragoste existența. De la sărbătorirea intrării la Facultate la Felix, unde am mers cu Dacia ZIB-ul, la concediul din Venetia si Milano unde ți-am dăruit inelul de logodna, toate momentele petrecute împreună umplu un jurnal al fericirii.
Îți mulțumesc pentru că ai fost alături de mine în acești ani și îmi doresc să aniversăm mulți ani împreună și de acum înainte, cu aceleași tabieturi pe care ni le-am format, cu aceeași dragoste și același entuziasm față de viață și frumusețea ei atunci când ești îndrăgostit. 
LA MULTI ANI VICTORIA! TE IUBESC!


sâmbătă, 2 mai 2009

EL CLASSICO 2009



A game that rounds up some of the best players in the world has given us tonight one of the best soccer games in latest history. A game of total skills and tactics, a complete fotball where Barcelona has wone with a stoneshing 6-2 on the Bernabeu stadium. Never before has Real Madrid taken 6 goals on this pitch. This game was just unbelivelble for me and for all those who had the chance to watch it. Barcelona has played her best and when she does that there is no soccer team on earth to stop it, this is really a dream team, even more, the best team that ever played football. With last weeks results, Madrid hoped to get back in the fight for the title in La Liga, but Barca has proven that if they didn't scored any goal against Chelsea last wednesday, they will score tonight, and they did scored, making this game to seem like a tennis game, judging by the score. With Henry in unbeliveble shape and Messi as genial as he used us this last months, Barca has played again her extraterestrial football, leaving everybody speachless. You cannot be a football fan and not appreciate the quality of this players. Xavi has made 4! assists in one game, that is really a record, like Ducadam defending 4 penaltyes 20 years ago. Henry had 2 goal occasions, 2 shots on target and 2 goals. This team is not playing football anymore, but is making poetry on pitch. This are not players, but artists, painters who draw the best works of art of this century. Playing like this they most definetly deserve to win the Champions League as well and I just hope that they will play the same superb game against Chelsea on Standford Bridge and go on the final that they need to win, because Barca is mes que un club. And because the world of football deserves a Barca-Manchester UCL final. The image with Henry tells you everything about what Barca players are, pure life and fascination.

sâmbătă, 25 aprilie 2009

Nadal - Quinta la Monte Carlo



Saptămâna trecută, în Duminca de Paşte, la Monte Carlo, un jucător a câştigat premiul cel mare, în capitala europeană a jocurilor a fost singurul care a reuşit Quinta Royala şi a câştigat pe lângă o sumă cu 6 zerouri, încă o pagină în istoria sportului alb. Numele lui este unul cunoscut, dar totuşi îmi place să îl pronunţ de mai multe ori, Nadal, Rafael Nadal, cel care potrivit lui CTP practică: nu tenis, ci raftenis, un fel de tenis dus dincolo de legile fizicii cunoscute de restul jucătorilor umanoizi. Această victorie, a cincea consecutivă pe zgura de la MC, este un preludiu pentru a cincea victorie care ar trebui să urmeze firesc la Rolland Garros, ea marchează o nouă etapă a supremaţiei tenisului total prin care Rafa la doar 22 de ani egalează numărul record de victorii la turnee din Master Series, deţinut până acum de Roger Federer.
Victoria de la MC nu a fost una simplă, Nadal întâlnindu-i în semifinale si finală pe cei mai în formă jucători în acest moment, în următoarea ordine, Andy Murray în semifinale şi Novak Djokovic în finală, aceşti "lupi tineri" ţintind tot mai mult spre locul 2, deocamdată, care se clatină tot mai mult pentru Federer. Pentru că un geniu al tenisului nu moare dintr-o dată, Federer încă trăieşte, probabil cu gândul la iarba de la Wimbledon, dar moare câte puţin în fiecare semifinală pe care o pierde în faţa celor doi jucători menţionaţi mai sus. Cu Rafa nu s-a mai întâlnit de la finala de la antipozi, în condiţiile în care între timp Rafa a mai jucat 3 finale. Ceea ce înseamnă că cel care nu reuşeşte să mai ţină pasul cu tenisul actual este Federer. Rafa a mai câştigat, în afară de MC si la Indian Wells, în faţa lui Murray, un meci fără istoric, iar apoi la Miami s-a sufocat în faţa tinereţii şi entuziasmului unui tânăr argentian, Del Potro (20 ani) în sferturi de finală, după ce în setul decisiv avea 3-0 la ghemuri.
Revenind la MC, aici Rafa a revenit acasă, adică pe zgura care l-a consacrat încă de la 18 ani de când nu mai pierde niciun meci aici sau la Rolland Garros. Finala a fost una strânsă, în primele seturi, dar câştigată destul de uşor de Rafa în setul decisiv. Aici la 2-0 pentru Rafa, pe serviciul său, Djokovici a câştigat, a făcut rebreak, şi sincer să fiu m-am bucurat. Nu, nu sunt superstiţos, dar la 3-0 pentru Nadal în decisiv aş fi revăzut parcă scenariul din meciul cu Del Potro. De la 2-1 Novak nu a mai câştigat însă niciun ghem, Rafa câştigând detaşat acest meci. Dar ce uşoare sunt cuvintele, a câştigat detaşat, şi cât de intense sunt momentele trăite de Rafa pe teren. Câtă forţă, voinţă şi suflet pune în fiecare lovitură, cât talent şi câtă muncă se ascunde în spatele fiecărui lung de linie executat cu ambele mâini de undeva de lângă fundul terenului; sau cât control în forehand-urile cros care fascinează. De câte ori simt nevoia să scriu despre performanţele lui Rafa mi se pare că nu reusesc să descriu trăirile sale, încep întotdeauna să îi număr performanţele recordurile, lucrurile palpabile, vizibile, cu care noi, fanii lui Rafa le răspundem fanilor lui RF, şi cu care ne mândrim de parcă noi le-am fi realizat. Dar mai important, de 5 ori mai important şi mai emoţionant este surprinderea modului în care el reuşeşte aceste recorduri, aşa cum chiar Rafa a zis, mi se pare, după Australian Open, "îmi dă satisfacţie mai mare să muncesc pentru obţinerea victoriei decât victoria în sine"!

sâmbătă, 4 aprilie 2009

Incursiune în viaţa unui pitic



Viaţa unui pitic este destul de interesantă, complet diferit de a noastră, e plină de aventuri şi obstacole pe care noi le-am depăşit prin clasa a V-a. In lumea construită pentru cei cu înălţimea medie de 1.78m, un om care măsoară 1m se simte tot timpul ca un copil căruia părinţii i-au pus toate obiectele periculoase pe un dulap înalt. Trebuie mereu să ţină capul sus când vorbeşte cu noi, ca şi cum noi nu am putea sa ne aplecăm la nivelul lui, şi am putea face asta fără să pară un gest de milă, ci unul de prietenie sinceră.  El se poate considera un extraterestru ajuns pe planeta noastră, sau un om ajuns pe o planetă de oameni uriaşi şi răi. Mai ales răi, pentru că pe lângă aspectul interesant al vieţii unui pitic mai există şi un aspect negativ, acela al neadaptării lor în viaţa noastră, ne uităm ciudat la ei, deşi noi am fost cândva la fel de mici, chiar dacă acel timp a trecut de ceva vreme. Una din cauzele pentru care îi considerăm ciudaţi este pentru că toţi piticii par a semăna între ei. Am un vecin pitic care seamănă destul de mult cu piticul celebru din American Pie, film care nu a făcut o imagine foarte bună piticilor de pretutindeni. Mai ales pentru că în optica noastră toţi piticii seamănă între ei, vom asocia imaginea oricărui pitic pe care îl vedem cu cea a celui mai cunoscut pititc, şi în acest moment, din păcate, printre cei mai cunoscuţi pitici este acest personaj fictiv destul de ciudat. 
Am cunoscut mai deaproape un singur pitic atunci când eram în liceu, locuiam în acelaşi cămin şi pot spune că era cât se poate de normal, poate chiar prea normal, era foarte studios, poate că asta reprezenta pentru el un refugiu. Dar nu văd de ce nu ar fi acceptati în societate la fel cum sunt acceptaţi copii. Înălţimea fizică a unui om nu poate să impună locul lui în societate. Sigură că un pitic nu poate juca baschet în NBA, dar nici eu  nu pot, nu poate juca fotbal în Serie A, la naiba, nici eu nu pot, insa eu nu as putea ajunge presedintele Americii, dar un pitic ar putea (alegerea lui Barack Obama a deschis calea spre o democratie dusa la un alt nivel). Fiecare om are rolul lui în această viaţă, şi dacă putem afirma că nu noi am cerut existenţa ci ni s-a dat ca un dar, atunci trebuie să realizăm că acea entitate superioară (Dumnezeu) care ne-a dat viaţă a făcut-o pentru un scop, care este de obicei unul bun. De modul cum ajungem noi să atingem acest scop sau nu, de modul în care noi ne construim un alt scop tangenţial sau dimpotrivă, opus scopului pentru care am fost creaţi, suntem responsabili însă fiecare în parte. Piticii nu ne ocupă prea mult loc pe planeta aceasta suprapopulată, dar merită mai mult timp în viaţa noastră, poate că în viitor un mod al evoluţiei pentru a încăpea toţi pe pământ ar fi să fim pitici. 

miercuri, 18 martie 2009

The Guy In The Mirror



Have you ever thought about him? Who? Him, the guy in the mirror, the guy that follows you wherever you go and wherever you have a mirror or a glas that reflects you in your way. He will never stop following you and has became the replacement of your shadow, because in our crowded cities you can no longer see the sun, therefore you won't have a shadow anymore, but you do have the guy in the mirror that stays alongside you. You can see him everywhere, in all the windows of the world, always making the same actions you do, but even so, he is different, he is much different than you. His shape is always changing and his skin gets darker or lighter on different windows, he will stand with you in the subway and break the walls of stone and steel and concrete with the same smile on his face as yo have. He will be with you even when you are travelling in high speed trains and will face the wind and speed with no shiver, he will climb up a skyskraper when you look in it, or will stay with his face down when you look at him in a little spoon. In this times he can be found everywhere and he is or should be a model of pacience and flexibility for us. He is also the sign that we are still alive and moving, so whenever we feel that life has lost it's meaning let's look at the guy in the mirror, anywhere we find him and see if we still make the same moves he does, and if yes it means we still have life left in us, when we won't be able to keep up with him, then life will be no more than a memory for us.  
P.S. - And the final question. Are you taking his picture, or is he taking yours?

miercuri, 4 martie 2009

Bucuresti












Ma aflu in Bucuresti de doua zile, pentru un eveniment aflat deja la a noua editie, Targul de Joburi pentru America oferit studentilor de ZIP Travel Romania si Intrax SUA. Ocazie sa redescopar acest oras mereu surprinzator care este capitala iubitei noastre Romanii. Daca este Targ de Joburi pentru America in adevaratul sens al cuvantului, atunci inseamna ca au venit si americanii, in sfarsit, dupa decenii sau chiar un veac de asteptare, americanii chiar au venit, in adevaratul sens al cuvantului. 5 americani participa la acest targ si cu aceasta ocazie trebuie sa scoatem ce e mai bun din Bucuresti, asa ca i-am cazat la RIN GRAND HOTEL, scriu cu litere mari,  pentru ca este CEL MAI MARE hotel din intreaga Europa!!!, locul din al carui hol scriu acum pe blog, si care m-a inspirat intr-un anumit fel, si am facut o oprire si la Casa Poporului, cea mai mare cladire din lume dupa Pentagon, dar dupa 9/11, nu stiu daca nu i-a luat chiar fata :D acestuia. 
Oricum pe drum am intalnit si cativa cersetori, si oameni care lucrau la marcarea drumului cu cele mai rudimentare unelte cu putinta, dar asta e la urma urmei normal in Romania, dar am fost surprins sa aud parerea americanilor carora li se parea ca toate lucrurile sunt mari in Romania, obisnuit cu ideea studentului participant in work and travel, caruia i sa par toate lucrurile din America mari, incepand cu masinile. Nu stiu daca li se trage de la criza financiara, dar un lucru e sigur, aceasta criza nu este destul de puternica incat sa darame, sau nici macar sa afecteze Bucurestiul, acest Mic Paris, devenit pe alocuri mic New York, in alte parti mic Beijing sau mic Buenos Aires, mic Monte Carlo, dar mai presus de toate o mică Românie, pentru că aici se regăsesc concentrate toate valorile si nonvalorile pe care le cultivăm, toată spuma societății și totodată și gunoiul care repugnă se găsesc aici într-un amalgam balcanic plin de o stare de intangibilitate greu de imaginat oriunde altundeva pe această planetă numită Pământ. 
Enjoy Bucharest!! 

duminică, 1 martie 2009

Despre predestinare






Împotriva determinismului de orice fel sau a predestinării de genul: 

AŞA ESTE SCRIS.

Noi nu facem faptele pentru că aşa este scris, ci ceea ce este scris este aşa cum e datorită faptelor noastre. Raportul trebuie privit invers decât logica umană îl priveşte de obicei. Nu fac un lucru pentru că aşa am fost predestinat , sau aşa mi-a fost scris, ci fac un lucru şi din această cauză este scris aşa cum îl, fac. Acest “scris” nu face altceva decât să reproducă adevărul faptelor mele. 

duminică, 22 februarie 2009

CUVÂNTUL














Lumină obscură sau întuneric luminos, 
Ultimul strop de apă din pahar s-a stors 
Şi totul rămâne mat, imaculat, 
Oglindă lucitoare-n întunericul plat.   

Doar un moment, o clipă efemeră, 
Dorită, visată, sperată perenă, 
Hrănită de vibraţii ce o lungesc 
Se termină crud dar totuşi firesc   

Nimic, nicăieri, nici timp nici loc, 
Nici apă nici, nici soare, nici ploaie, nici foc, 
Sub nici o cupolă nici un pământ, 
Lângă nici un copac flori nu mai sunt.   

Universul e plin şi gol deodată, 
Viaţa şi moartea trăiesc laolaltă. 
Singurătate hrănită din proprie fiinţă, 
Libertate cuprinsă de-a ei neputinţă.   

Rămâne Cuvântul, dar nu se aude 
El nici nu se vede şi nici nu se simte, 
Cuvântu-i gândire, gândirea e spirit, 
Iar ea se înlţă neoprit, infinit.   

Bariere el n-a avut nicicând, 
Pe-al terrei labirint liber rămânând; 
Se înalţă acum căci e liber, zburând, 
Cuvântu-i Univers, Universu-i CUVÂNT.

marți, 17 februarie 2009

The Butterfly Effect şi Eternizarea




Dimensiunea eternului este identică cu infinitul dar are și distincția unui început. Dumnezeu este infinit, neavând nici început, nici sfârșit, atât ca existență cât și a ființă. Eternizarea este însă o caracteristică a creatului, deci și a omului, care pleacă dintr-un punct, se naşte într-un anumit loc și timp, și apoi ca ființă nu mai moare, rămâne în eternitate. Nici ateii nu pot nega eternizarea, pentru că ea este măsurabilă fie și doar ca amintire a celui ce nu mai trăiește. Dacă filmele care încercau să aducă omul în trecut folosind mașina timpului au descoperit ”the butterfly effect", adică faptul că omul nu poate să se întoarcă pentru că ceea ce este menit să se întâmple tot se va întâmpla cumva, și dereglarea trecutului poate duce la un viitor și mai dezastruos decât cel care s-a încercat să fie împiedicat, dacă fiecare fir de păr ne este cunoscut de Dumnezeu, și dacă mișcarea acesta browniană pe care o obsrvăm are totuși la un nivel superior un sens și o logică, asemeni unei metastructuri ce poate fi observatăm doar de la o mai mare distanță, atunci eternizarea este o caracteristică irefutabilă a existenţei, este la fel de intrinsecă fiinţei precum ADN-ul, orice moment pe care îl trăim este unic şi lasă o amprentă care nu se şterge niciodată Eternizarea este așadar imuabilă, de ea pot să scape doar cei nenăscuți, negândiți și neexistenți. Și din moment ce admitem eternizarea, trebuie să admitem responsabilitatea pe care simpla existență o cere de la noi, cum se vor materializa acțiunile noastre în acest univers, să nu ne uităm în urmă, pentru că nici măcar Dianetica nu ne poate ajuta, dimpotrivă, ci să privim fiecare acțiune din perspectiva eternizării și a modului în care aceasta va reflecta acțiunile, gândurile și simțirile noastre.
dex: ”the butterfly effect” = teorie bazată pe cauzalizate, potrivit căreia chiar și o bătaie din aripi a unui fluture poate să schimbe viitorul.

luni, 16 februarie 2009

OZN-ul de serviciu




Despre Honda Civic s-a scris destul de mult, poate chiar mai mult decât s-a scris despre o altă Honda în ultimul timp. De la apariţia sa din 2006 au trecut deja trei ani, destul timp pentru orice HIT să dispară din top 20. Si totuşi există un anumit tip de cântece care nu părăsesc atât de repede prima scenă, ci rămân în memoria colectivă pentru o perioadă mai îndelungată.

Civic-ul are toate ingredientele necesare unui astfel de succes: originalitate, inovaţie, geniu. Astfel că a scrie despre Civic la doi ani după lansarea ultimului model nu este deloc anacronic sau lipsit de importanţă, mai ales că în România, cu toate că a crescut vânzările Honda, nu a adus acel boom pe care personal credeam că îl va produce. Poate suntem prea ancoraţi în anumite automatisme sau nu putem accepta atât de uşor un model desenat de designeri extratereştri, obişnuiţi mai mult cu nave spaţiale destinate să transforme ani lumină în luni de vacanţă.

Să exemplific: încercam acum vreo 2 săptămâni să conving un prieten să îşi cumpere Civic în detrimentul a 95% dintre maşinile din clasa medie care costa 20.000 euro, iar el a argumentat că a auzit lucruri mai puţin bune despre calitatea asamblării interioare şi motor. Am lăsat prima obiecţie la o parte, probabil este mai greu să te adaptezi butoanelor şi manetelor venite direct din designul SF, sau volanului fantastic, dar nu am putut înţelege cum cineva poate sa împrăştie asemenea inepţii despre un motor cu adevărat extraordinar cum este cel i-VTEC de pe Civic. Un motor de 1.8 litri cu puterea unuia de 2.0 şi consumul unui motor de 1.6 completat de fiabilitatea specifică Honda este greu de criticat. Dar totuşi îmi imaginez un român sadea ieşit dintr-un 1.9 TDI unde nu a trecut vreodată de 2.000 rpm (că doar nu vrea să strice turbo) cum se urca intr-un Civic pe benzina şi trage rapid concluzia că această maşina nu are sprint sau cuplu, fără să încerce să urce în stratosfera celor 6.300 rpm pe care îi poţi atinge cu un Civic normal de 1.8 si care te fac sa crezi, măcar pentru câteva clipe că eşti într-un Type R. Vrooom.

Poate ca acesta ar trebui sa fie sloganul celor de la Honda: Vrooom vroom, aproape de Zoom Zoom-ul colegilor de la Mazda, însă ei au ales „puterea viselor”. Această sintagmă are la bază centrul specializat Honda unde de câţiva ani exista un nou program, numit chiar astfel “Puterea viselor”. Prin acesta ei monitorizează visele designerilor şi ale mecanicilor, si selectează ce e mai bun pentru a inventa un nou supercar (Civic)…glumesc. În acest caz, probabil, ar fi trecut la o altă industrie… 

Nu este vorba despre vise de noapte ci despre vise cu ochii larg deschişi. Frumuseţea noilor modele Honda pur şi simplu nu poate fi trecută cu vederea, iar Civic-ul hatchback este cel mai reuşit model din acest punct de vedere.

Lecţia de istorie. S-a născut in 1972 din părinţi japonezi plini de dorinţa de a cuceri lumea cu modelul lor din clasa medie. In America modelul deţine locul doi în ierarhia modelelor cu cel mai longeviv nume, după Toyota Corolla, lansată în 1968. Nimic extraterestru la primul model, poate doar oglinzile retrovizoare amplasate pe aripile maşinii ce aduceau cu nişte antene. Primul model avea 1200 cmc si o putere de 50 CP. De la primul model au trecut 26 de ani si Civic a ajuns la cea de-a opta generaţie. Deşi între primul model şi cel de azi aparent nu există nicio asemănare în afară de nume, celelalte 6 modele care stau între ele sunt cele care leagă prezentul de trecut, succesul de legenda şi mitul de realitate. Toate modelele anterioare de Civic au pregătit parcă drumul pentru acest nou model care duce mai departe moştenirea HONDA.

Lecţia de Ficţiune. Designul exterior al modelului hatch este greu de comparat cu orice alt model de vehicul care se deplasează pe patru roţi cunoscut de om. Aceeaşi impresie continuă şi odată intrat în habitaclu, aceea de navetă spaţială umanizata cât mai mult posibil. Nu este o navetă (maşină) care poate fi pilotată (condusă) de oricine, daca eşti slab de înger vei confunda de la volanul ei pietonii cu klingonienii şi celelalte maşini cu posibili inamici, butoanele de pe volan iţi vor cere să trimiţi raze laser de jur împrejur. La volanul noului CIVIC imaginaţia aproape că nu are limite, la fel ca turometrul. Felul în care totul pare să se învârtă în jurul şoferului, felul în care scaunul, volanul, schimbătorul şi bordul par a fi sculptate din acelaşi material, face condusul Civicului o plăcere greu de egalat.

Lecţia de putere. Cel mai puternic drog pentru un om ajuns la o anumita maturitate este puterea. Dorinţa de putere a acestuia a fost dezbătută în sute de cărţi de marii filosofi ai lumii, şi toţi au ajuns la concluzia că omul este însetat de putere, dar şi că, odată obţinut un anumit obiectiv, acesta îşi pierde din valoarea sa iniţială. De aceea cei de la Honda doresc să ofere puterea viselor în detrimentul cailor putere. Construirea în serie a unei maşini ce pare venită din viitor şi pe care mulţi ar fi visat-o doar, e o demonstraţie de putere în sine. Desigur nici motoarele de pe Civic nu sunt deloc mai prejos decât designul maşinii de exemplu. Am testat nu demult un model Civic de 1.8 benzina şi am luat un prieten cu mine la acest drive test, iar impresia pe care i-a lăsat-o Civic-ul a fost aceea de SUV sau „jeep” aşa cum s-a exprimat el. Cu siguranţă el nu se gândea la ruliul pe care îl poţi simţi într-o maşină de teren ci senzaţia de siguranţă şi de echilibru pe care i-a dat-o maşina l-a făcut să afirme acest lucru.   

Lecţia de japoneză. Eroul japonez din filmul „Heroes” cu numele predestinat de Hiro, în momentul în care înşela la jocul de cărţi oprind timpul în loc şi schimbând cărţile jucătorilor are următoarea replică: „japonezii sunt foarte norocoşi”. In cazul Civic-ului situaţia pare să fie identică, un japonez care poate sfida timpul şi spaţiul a călătorit în viitor şi a adus schiţele ultimului Civic pe masa celor de la Honda. Într-adevăr japonezii sunt foarte norocoşi, dar o data cu ei şi noi pentru că avem privilegiul de a fi contemporani cu aceasta creaţie futuristă. Arigato gozaimas!

Honda Civic nu pretinde să fie plăcută sau înţeleasă de toţi, este potrivita pentru un anumit target, iar cei care o plac îşi dau seama de acest lucru imediat. Este tipul de maşină care va fi cumpărată sau dorită de cei care îşi dau seama în ce an s-a turnat un film după maşinile care apar în acesta. Cât despre Civic, acesta poate să rămână în la fel cel puţin 10 ani fără să fie depăşită de concurenţă sau fără ca fanii Honda să se plictisească de felul în care arată şi merge această maşină. Într-o epocă în care aproape toate lucrurile îşi pierd strălucirea într-un timp scurt şi adesea la 6 luni de la apariţie unele modela au deja proiectat un prototip al următorului model, designerii de Honda Civic pot lua o vacanţă de câţiva ani sau pot proiecta în continuare alte navete spaţiale sau roboţi la care se pricep cu siguranţă foarte bine. Noi ne întoarcem  la lucru, datorită lor putem să ajungem acolo şi cu OZN-ul de serviciu.

marți, 10 februarie 2009

Singura poveste cu Happy End



Ieri a apărut alături de Gazeta Sporturilor, cartea SuperSteaua, scrisă de Andrei Vochin. Am început să o citesc, şi am realizat destul de devreme în cadrul lecturii, de ce este Steaua cea mai iubită echipă din România şi de ce este povestea acestei mari echipe una deosebită, specială, unică. 
Pentru că este singura poveste cu Happy End din fotbalul românesc, nicio altă aventură internaţională nu s-a soldat cu câştigarea unui trofeu, la cel mai înalt nivel. De fiecare dată apărea sau apare câte un "DAR" acest cuvânt pe care mulţi dintre noi îl urâm pentru că aduce veşti proaste, lipseşte din cartea scrisă de Andrei Vochin, şi lipseşte şi din istoria marii echipe a Stelei din 1986, e singura competiţie care s-a terminat cu trofeul în braţele românilor, şi nu orice trofeu, dar chiar cel mai râvnit la nivel de club în Europa, şi aş zice şi în întreaga lume: Cupa Campionilor Europeni (aka Uefa Champions League). Restul poveştii şi cum a ajuns Duckhadam  să apere  4 penalty-uri la Sevilla, vă invit să le citiţi în cartea lui Vochin.
p.s. - Pentru ca sfârşitul poveştii să fie mai mult decât "happy" Steaua câştigă în 1987 şi Super Cupa Europei, meciul în care s-a născut cel mai mare fotbalist român, regele Gheorghe Hagi. 


duminică, 8 februarie 2009

FCB and REM



Cele şase iniţiale de mai sus sunt întruchiparea celei mai bune echipe din lume în acest moment la fotbal: FC Barcelona. Echipa formată în 1899 la iniţiativa unui grup de prieteni dintr-un liceu catalan. Fotbalul practicat de Messi si compania este unul unic prin stil şi tehnicitate. Nicio altă echipă nu reuşeşte şi nici măcar nu îşi propune să facă ceea ce realizează acest dream-team în fiecare meci. Pentru mine este cea mai mare delectare să privesc un meci în care o întreagă echipă gândeşte ca un tot unitar, şi acţioneză ca atare. Principiul de bază este acela că nimic nu este întâmplător în jocul Barcelonei, nicio minge nu este aruncată la "bătaie", ci fiecare acţiune este filtrată prin raţiune. Numărul 8 din echipă, Andres INIESTA, este numit de fani, "El Celebro", celălalt mijlocaş central, Xavi a fost ales cel mai bun jucător al Europeanului din 2008, iar Messi este văzut de toată lumea drept cel mai bun jucător din lume. Eto o are 21 de goluri în 21 de meciuri în campionat, şi lista superlativelor ar putea continua. 
FCBarcelona a început să îmi placă în 2005, când aici s-a transferat Deco, proaspăt câştigător al Champions League cu FC Porto, antrenată pe atunci de celebrul Jose Mourinho. Am început să urmăresc meciurile lor tot mai des, fascinat de celebrul lor joc de pase, de spectaculozitatea şi golurile fenomenale marcate de această echipă. Deşi Deco rămâne jucătorul meu preferat şi acum, Ronaldinho nu are cum să nu aibă un loc central în această istorie. Timp de aproape 3 ani, 2005-2006 si începutul lui 2007, a fost indiscutabil cel mai bun jucător din lume. Genialitatea sa, fotbalul cu zâmbetul pe buze şi vitalitatea de care dădea dovadă sunt inegalabile. Din această perspectivă poate deja intra în grupul celor mai buni fotbalişti din istorie alături de Pele şi Maradona. Cu el Barca a castigat iar Chapions League, după 12 ani, şi a luat fără drept de apel 2 titluri consecutive. Din motive obscure jocul lui a slăbit, şi acum este în cimitirul elefanţilor la AC Milan. Rămân memorabile golurile cu Chelsea pe Standford Bridge sau cele cu AC MILAN, Vilalreal, sau ovatiile primite pe Santiago Bernabeu. 
Acum însă, revenind la prezent, un nou număr 10 s-a ridicat, LIONEL MESSI, practic un al doilea Maradona, după 20 de ani. A marcat la fel de magic ca Maradona 2 goluri, unul cu dribling de la centrul terenului (meci de cupă cu Betis) şi unul cu mâna (cu Atletico Madrid cred) şi asta spune totul. Anul acesta are deja 25 de goluri în toate competiţiile!! Este genial şi are numai 21 de ani. Iar Eto o este anul acesta fenomenal având o medie de un gol pe meci în campionat, iar Henry joacă mult mai bine decât anul trecut. Nu pot să nu remarc modul în care Pep Guardiola a înviat echipa, care scăzuse mult la finalul lui 2007 şi începutul lui 2008. Acum este cea mai prolifică (de departe) din Europa şi având practic campionatul deja acontat, sper numai să câştige iar şi Champions League. 
Pentru că Barcelona este MES QUE UN CLUB. 
VISCA EL BARCA!!

sâmbătă, 7 februarie 2009

Keeping things rolling

Aşa cum zicea odinioară un filosof, mai bine nu facem nimic, decât să facem mai multe lucruri pe jumătate. Aşa că dacă nu am avut de lucru decât să îmi fac un blog, trebuie cel puţin pentru o vreme să am entuziasmul începătorului şi să scriu cât mai des. Nu ştiu dacă lipsa de entuziasm trebuie să mă îngrijoreze, dar probabil nici extazul la orice pas nu este recomandabil. 
Zilele astea nu este nimic deosebit care să îmi atragă atenţia. Sunt prins până peste cap cu lucrul şi ultimele 3 examene din sesiunea de la master şi mă tratez cu red-bull şi "big bang theory".  Mă simt prins între o Toshiba si un Dell, ca între două ecrane care îmi reglează pulsul inimii şi fără de care aş fi mort, care mă ţin în viaţă în mod artificial, şi atunci realizez că ar trebui să mă desprind de aceste monitoare pentru o vreme ca să trăiesc în adevăratul sens al cuvântului. Dar dependenţa este greu tratabilă, şi chiar faptul că scriu aceste rânduri acum este dovada vie a legăturii pe care o am cu un birou care să aibă pe el neapărat un lap-top. Nu stiu exact cum as rezista o săptămână neconectat la internet, neconectat la aceste aparate. aş intra într-un sevraj tehnologic, la fel ca o elevă din NY căreia îi este luat telefonul în timpul orelor (vezi Gossip Girl, s02 e17). Cu toate acestea îmi doresc o eliberare din conectarea aceasta 24/7 chiar şi pentru a reveni on-line şi mai ahtiat după cunoaşterea oferită de filosoful secolului XXI: Google Motorul şi Filosoful.  

duminică, 1 februarie 2009

Vamos RAFA!



         Azi mi-a fost dat sa vad o noua victorie la un turneu de mare slem a lui Rafael Nadal. Este prima sa victorie pe teren rapid, si prin ea intra in istorie ca fiind printre putinii jucatori care castiga turnee de mare slem pe toate cele trei suprafete: zgura, iarba si rapid. Cu acest trofeu il depaseste pe Federer care nu are in vitrina Rolland Garros-ul si in cazul in care Nadal va fi sanatos, nici nu va castiga vreodata in Paris. Rafa a crescut sub ochii mei si ai tuturor fanilor lui in ultimii ani, cand castiga primul sau turneu la Paris, in fata lui Federer toata lumea vedea un nou pusti minune, dar intre timp a devenit unul dintre cei mai mari jucatori pe care i-a dat tenisul. Pentru mine este al doile idol in tenis dupa Pete Sampras. Desi ca stil de joc este total diferit (cunoscatorii stiu ca Pete practica serviciu/voleu si avea un smash necrutator - in timp ce Nadal joaca de pe fundul terenului cu doua forehand-uri, cum a remarcat chiar Federer). Concentrarea lui pe teren, faptul ca da tot ce are si intensitatea cu care traieste fiecare moment al meciurilor il face unic. Si azi ca si in alte finale s-a daruit la fiecare punct si a alergat si a strigat pentru fiecare minge si ghem, a strans din dinti si a gasit lovituri castigatoare din pozitii imposibile. Azi la finalul meciului avea per total un punct in minus fata de Federer 143 la 144 *cred, dar tocmai faptul ca in aceasta circumstanta a castigat meciul il face mai admirabil. Este a patra finala pe care o urmaresc si o castiga: 2 Rolland Garros, 1 Wimbldon si 1 Australian Open. L-am vazut pierzand 1 finala la Wimbledon. A mai pierdut una si a mai castigat 2 finale la Paris. Acum ii mai lipseste o victorie la US Open, intre 31 august si 13 septembrie, cu putin noroc o va castiga si pe asta si cu putin noroc voi putea sa ii vad macar un meci din Madisson Square Garden, daca voi fi in SUA la vara. Pana atunci urmeaza Paris si Londra. 
Vamos RAFA!!!
p.s. - se poate paria pe cate victorii de mare slem va avea Rafa in 2009, eu zic 4.


vineri, 30 ianuarie 2009

New in town



Hey, 

Wassup fellows.

I'm new in town so you'd better be nice or i'll get shy and leave the area before i tell everyone that having a blog is a great deal, the latest way of expressing your feelings. If I would have lived 2 centuries ago i would have had some kind of paper to write on my toughts. But no matter how much technology evolvs, we'll still need to write somewhere down our deepest feelings. Even when no trees would be left on earth and no paper will exist. Each of us will have his own minilaptop, called maybe handtop, or eyePC, or brainVIBE, God only knows what's next, but untill then, let's focus on present *(or better not) and live the days of 2009 as we see fit, working, learning, dreaming, writing, exploreing, giving, receiving, *not e-mails :)), but real things, like flower to the one we love, or 1 dollar to poor man on the street, or a smile to our friends, or blogs, that are more than e-mails, at least for now. Happy Travel everyone!
God bless!
p.s. I'm all green today :D